H. Petterøe Tobakkfabrikk

H. Petterøe tobakksfabrikk ble grunnlagt av Halfdan Petterøe i 1900. Fabrikken i Oslo ble opprettet i 1905. Firmaet fremstilte først og fremst røyketobakker, bl.a. Petterøes Blanding, Karvet Blad og Bull Dog Mixture, dessuten sigaretter og sigarer, skråtobakk og snus. I 1972 ble firmaet oppkjøpt og gikk inn som en del av J.L.Tiedemanns Tobakksfabrikk.

Petterøes (Ingressbilde)

Fra fabrikken på Bislet, ca. 1970

Fra Tiedemannsamlingen, Norsk FolkemuseumFoto: Norsk Folkemuseum<br>Foto: Norsk Folkemuseum
Fra Tiedemannsamlingen, Norsk Folkemuseum
Da Petterøes ble en del av Tiedemanns i 1972 var ringen på mange måter sluttet: Halvdan Petterøe (1876-1939) fra Nøtterøy hadde kommet til Oslo i 1892 for å gå på handelsskole. Hans første jobb ble på Tiedemanns tobakksfabrikk, og etter en læretid der bestemte han seg for å starte for seg selv, først med import av tobakksvarer, og fra 1905 med egen fabrikk som skulle ta opp konkurransen med nettopp Tiedemann.

Fra produksjonen på Petterøes på Bislet, 1972Foto: Norsk Folkemuseum<br>Foto: Norsk Folkemuseum
Fra produksjonen på Petterøes på Bislet, 1972
Petterøe hadde sett at røyking overtok mer og mer for skråtobakk, og at dette også betydde økt forbruk og sterk vekst. Det var mange etableringer i bransjen på denne tiden, og Petterøes var den som lyktes best i å utfordre de to ledende tobakksfabrikkene i Oslo - Langaard og Tiedemanns. Petterøe tobakkspakke 1950Foto: Norsk Folkemuseum<br>Foto: Norsk Folkemuseum
Petterøe tobakkspakke 1950

Halvdan Petterøe, tobakksfabrikant og politiker, ca 1932Foto: Oslo Museum<br>Foto: Oslo Museum
Halvdan Petterøe, tobakksfabrikant og politiker, ca 1932
På ti år ble Petterøes tobakksfabrikk landets tredje største. Petterøe selv inntok en viktig rolle i hovedstadens næringsliv og politiske liv som ivrig Venstrepolitiker. Han ble bl.a. Vinmonopolets første formann.

Petterøe etablerte seg i kvartalene rundt Frydenlunds bryggeri på Bislet, der både Langaard og Tiedemanns også var. Tobaksfabrikken i Falbesgate 5 holdt produksjonen i gang lenger enn sine naboer, og ble ikke lagt ned før i 1984. Da ble også Petterøes merker flyttet til Tiedemanns moderne fabrikk på Hovin / Ensjø. 

Tekst: Dag Andreassen, Norsk Teknisk Museum

Grunnlagt: 1900

Avviklet: 1972

Adresse: Falbesgt 5

Kilde: Oslo Adressebok 1957-1958, snl.no