Akerselva miljøpark
I dag er Akerselva Miljøpark en flott vandring fra Grønland til Kjelsås. Slik har det ikke alltid vært. Industriområdene langs Akerselva satte spor med forurensing og utslipp. Tanken om å rehabilitere den forurensede Akerselva begynte allerede i 1910 og 1915 ble det lagt planer om å gjenvinne Akerselva som en grønn lunge gjennom byen – ”fra rynke til smil i byens ansikt”. Det skulle likevel vise seg at arbeidet med bevaring av Akerselva skulle ta flere år. Det var først i 1986, med daværende miljøvernminister Sissel Rønbecks, at det ble satt av statlige midler til Akerselva Miljøpark og byantikvarens ”Kulturminneprosjekt Akerselva”.
Nedlegging av industrien langs Akerselva
På 1840-tallet ble det meste av industrien drevet av vannkraft og fabrikkene måtte ligge langs Akerselva. På begynnelsen av 1900-tallet tok imidlertid dampmaskiner og elektrisitet over som hovedkraftkilder, og industrien langs Akerselva begynte å tape mot industri som lå nær jernbaner og havner. Kommunikasjonsforholdene langs Akerselva var lite effektive og fabrikkene og verkstedene hadde store problemer med transport av varer. Det ble blant annet ytret ønske om å mudre opp elva til kanalbåter, men planene ble aldri realisert. På 1980-tallet ble flere av de sentrale bedriftene og verkstedene langs Akerselva nedlagt, noe som førte til at arbeidertilhørigheten og miljøet i området endret seg.
Akerselva miljøpark
Målet med handlingsplanen i 1986 var å bevare miljøets kulturhistoriske verdier med vekt på industri og arbeiderhistorie. Ny bebyggelse nedlegging av bedrifter og ombygging av kulturlandskap til friområder var i ferd med å utslette Akerselvas historie. Prosjektet Akerselva Miljøpark, sammen med Kulturminnevernprosjektet, har gjort det mulig å frembringe mer kunnskap om verneverdiene, synliggjøre dem og bidra til at verdifull bebyggelse ble tatt vare på. Flere av industribygningene langs Akerselva er bygd om til andre formål, men har beholdt fasader og utrykk. Gode eksempler er Kunsthøyskolen og Arkitekturhøyskolen.
Akerselva i dag
I dag er Akerselva miljøpark mye brukt av både turister og befolkningen i Oslo. Området byr på grøntområder og rekreasjon, men også industrihistorie. I dag er de gamle fabrikklokalene gjort om til kontorer, skoler, kunstgalleri, restauranter noe som er med på å gjøre en vandring langs Akerselva til en spennende opplevelse i harmoni mellom by og natur.